Återbesök vid ålgräsplantering

I augusti och oktober gjorde vi återbesök på testplanteringen av ålgräs vid Bärby holme.

Testplanteringen utfördes den 17 juni 2024. Ålgräset planterades på 2 meters djup med 16 skott per kvadratmeter. Totalt planterades cirka 800 ålgrässkott inom en yta av 100 kvadratmeter.

Arbetet genomfördes med dykare och enligt handboken för restaurering av ålgräs. Skotten skördades i ett område norr om Kåkenäs holme. Skörden genomfördes på ett sätt som inte påverkar ålgräsängen negativt. Under arbetet förvarades skotten i buntar i nätkassar under vatten. Därefter transporterades de till planteringsområdet vid Bärby holme. Där planterades de enskilda skotten för hand.

Undervattensbild på ålgräs i grumligt vatten, måttband på botten.
Ålgräsplanteringen i juni. I bakgrunden syns ett av måttbanden som används som hjälpmedel vid plantering.

Fynd vid återbesöket

Testplanteringen återbesöktes i augusti och oktober. Vid det första besöket konstaterades att det var mycket alger på och runt det planterade ålgräset och att en del av skotten hade försvunnit. Den totala mängden skott hade dock ökat eftersom en del plantor hade förökat sig.

Vid återbesöket i oktober hade det skett mer förluster av ålgrässkott. Även nu var det mycket alger men även småmusslor. Vi ska fortsätta att följa upp planteringen även under 2025.

Dykare mäter ålgrässkott vid återbesöket i augusti 2024.
Utvecklingen för skottätheten vid testplanteringen 2024.

Hur går vi vidare?

Resultatet från testplanteringen är negativt men vi måste göra ett återbesök under 2025 för att vara helt säkra. Ett misslyckande behöver emellertid inte betyda att platsen inte är lämplig utan kan ha att göra med tillfälligheter. En plantering kan med andra ord lyckas ett annat år.

Om en plantering blir aktuell igen vid Bärby holme kommer vi troligtvis att plantera närmare befintligt ålgräs på platsen. Möjligtvis kommer vi även att plantera delar av ytan tätare för att ge ålgräset ett bättre motstånd mot drivande alger.

Foton: Marine Monitoring AB

Läs också:

Dags att testa ålgräsplantering – Projekt stranderosion