Skicka in bilder via CoastSnap

Nu har vi monterat stolpar med stativ för mobiltelefoner vid stränderna i Bärby, Glose och Köleröd. Hjälp oss att följa stränderna över tid genom att skicka in foto som du tar i stativet.

Nu har vi monterat stolpar med stativ för mobiltelefoner vid stränderna i Bärby, Glose och Köleröd.
Hjälp oss att följa stränderna över tid genom att skicka in foto som du tar i stativet.

Fotografierna som laddas upp till CoastSnap gör det möjligt att spåra hur kusten förändras över tid på grund av processer som stormar, stigande havsnivåer, mänskliga aktiviteter och andra faktorer. CoastSnap använder teknik som kallas fotogrammetri.  Det gör det möjligt att identifiera kustlinjens position från bilderna med stor noggrannhet.

– Vi hoppas att intresse för kustfrågor kommer att öka när medborgare får möjlighet bidra. Ju fler bilder vi får desto bättre kan vi följa och förstå förändringar i kustlinjen, säger Dominika Nordh som är geovetare på Statens Geologiska Institut (SGI) och ansvarar för CoastSnap.

CoastSnap är ett globalt medborgarvetenskapligt projekt för att följa föränderliga kustlinjer. Det användes för första gången 2017 på två stränder i Sydney, Australien. Sedan dess har många länder över hela världen anslutit sig till ett nätverk av CoastSnap-stationer.

CoastSnap i Sverige (Statens Geotekniska Institut)

Coast Snap, community beach monitoring (appens webbplats)

En kvinna med svarta friluftskläder och gröna stövlar står på en strandäng och skrapar med en morakniv på ett fotostativ.
Dominika Nordh från Statens geotekniska institut finjusterar de sista detaljerna på CoastSnap-stativet i Glose. På skylten finns instruktioner och en QR-kod med länk till sidan där du kan ladda upp din bild.