Möt en markägare: Ove vill få tillbaks djurens favoritbete

Ove Karlsson har vuxit upp på Bärby gård och sett hur betet på strandängen nere vid Hakefjorden hela tiden minskat i omfång. Erosionen tycks gå allt snabbare. "Vattnet går nog nästan sextio meter högre upp nu än när jag var liten."
Man i blå t-shirt och keps står på en strand och pekar med högerhanden mot ett osynligt mål.

Ove Karlsson är markägare i pilotområdet Bärby, söder om Stora Höga i Stenungsunds kommun.
Han har vuxit upp på Bärby gård och sett hur betet på strandängen nere vid Hakefjorden hela tiden minskat i omfång. Erosionen tycks gå allt snabbare:

− Vattnet går nog nästan sextio meter högre upp nu än när jag var liten. De senaste fem, tio åren har det försvunnit mycket, säger han och pekar på ett område där det tidigare gick att köra traktor ända ned till havet.

Området som han visar på är en smal gräsremsa bredvid havsbotten som ligger helt blottad denna heta sommardag. Snart ska kvigorna släppas här och Ove Karlsson menar att den salta strandängen är deras favoritbete. Det har alltid funnits djur på markerna som började arrenderas av släkten 1854. Ove Karlssons farfar köpte loss markerna 1932.

På strandbetet som är ungefär en hektar i sin helhet, finns en gammal stengärdesgård som löper hela vägen ut till det som en gång var strandlinje. Det var för att restaurera och förstärka den konstruktionen som Ove Karlsson för snart två år sedan vände sig till Länsstyrelsen Västra Götaland.

− Det visade sig ju då att det här projektet om stranderosion precis var på gång, så jag hörde ju av mig vid precis rätt tillfälle, skrattar Ove Karlsson.

Nu ska han själv bidra till projektet med både arbetskraft och lokalt material. Vågbrytare i form av ett slystaket vid en grus- och stenrevel ska läggas under vattnet en bit ut från stranden.

− Jag kommer att ta ned åttiofem aspar från markerna och kapa till tre-meters slanor för slystaketet, så jag har lite jobb i vinter, berättar han.

Ute på fjorden går många tunga fartyg in mot Stenungsunds hamn, vilket kan skapa svallvågor in mot strandängen. På ängen mynnar ett dagvattenutsläpp från tätorten som ligger några hundra meter bort. Erosionstrycket på den tunna grässvålen som nu återstår är högt. Ove Karlsson hoppas att projektets ska hjälpa honom att behålla och kanske också återskapa strandängen. I åtgärdsplanen testas olika erosionsskydd och även en förlängning av dagvattenledningen som ska mynna längre ut i viken.

− Tänk om det skulle gå att få tillbaks ängen så som den såg ut för kanske femtio år sedan. Det ska bli jätteroligt att följa projektet, säger han och kisar ut över den glittrande Hakefjorden.

Vy över en strandäng en försommardag
En stor del av ängen är nu havsbotten. I förgrunden syns utloppet från ett dagvattenutsläpp och den gamla gärdesgården.
Svart-vita kor som ligger  på en äng.
Kvigorna vilar upp sig innan det är dags för utsläpp på favoritbetet.

Området Bärby