Länsstyrelsen Västra Götaland ger återkommande uppdrag att inventera fåglar längs kusten. Inventeringarna som sker i maj till juni med några års mellanrum. Det gör det möjligt att följa trender över tid.
Vid Köleröd och Glose har undersökningarna pågått sedan i början av 2000-talet. Vid Bärby gjordes en inventering för första gången 2024.
Strandskata och rödbena är exempel på vadarfåglar som det hela tiden har funnits ett fåtal individer av både vid Köleröd och Glose. Strandskatan påträffades också i Bärby 2024, men ingen rödbena. Tofsvipan har tidigare observerats både vid Köleröd och Glose, men inte under senare år. Även vid Bärby saknades tofsvipan.
Vid Köleröd har antalet gäss mer än tiodubblats sedan 2003. Vid Glose varierar antalet gäss mer från år till år, men även där och vid Bärby är det stora mängder av både grågäss, kanadagäss och vitkindande gäss.
Länsstyrelsen uppmuntrar till jakt på framför allt grågäss, men även kanadagäss. För de vitkindade gässen finns ingen ordinarie jakttid. De får bara jagas vid skyddsjakt enligt bilaga 4 i jaktförordningen.
Genom att jaga grågäss och kanadagäss minskar skadorna på lantbrukarnas grödor, samtidigt som det blir mer utrymme för andra fåglar på strandängen. Det finns också farhågor om att gässens hårda bete och deras trampskador på strandängarna kan göra marken mer känslig för erosion.