30 ton blåmusslor till nytt rev

Under slutet av augusti och början av september lade vi ut cirka 30 ton musslor över ett 7000 kvadratmeter stort område nordöst om Bärby holme. - Syftet är förbättra miljökvaliteten i den grunda viken, säger Anders Olsson som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Under slutet av augusti och början av september lade vi ut cirka 30 ton musslor över ett 7000 kvadratmeter stort område nordöst om Bärby holme.

– Syftet är förbättra miljökvaliteten i den grunda viken genom att skapa blåmusselrev som filtrerar vattnet från partiklar och gynnar djurlivet, säger Anders Olsson som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Musslorna är omkring 2 centimeter och kommer från en odling i Hakefjorden. De var ursprungligen en spillprodukt som skulle skickas på rötning. Nu har de kommit till användning som ett möjligt exempel på ett naturligt sätt att minska grumligheten i den grunda viken.

– Det är första gången vi testar att lägga ut så små individer. För att följa överlevnaden och utvecklingen av blåmusselbanken kommer vi att göra flera undersökningar, berättar Anders Olsson.

Skilda resultat i andra utläggningar

Länsstyrelsen och organisationen 8+fjordar har tidigare arbetat med att lägga ut blåmusslor för att skapa rev, då i närliggande Halsefjorden.

Årets uppföljning visar på en stor minskning i en utläggning som gjordes 2022. En naturlig blåmusselbank i närområdet har minskat något, men inte alls lika mycket. En närliggande utläggning från 2021 har inte förändrats alls. 

– Eftersom områdena ligger nära varandra borde inte finnas någon skillnad i miljön som förklarar detta. Musslorna placerades som grundast på 1,5 meter och isförhållanden borde inte ha påverkat dem.

– Allt såg bra ut 2023. En teori är att åldersskillnad spelar roll för resultatet eftersom musslorna i utläggningen 2022 var större och därmed äldre, funderar Anders Olsson.

I filmklippet ser du hur blåmusselbanken vid Bärby holme skapas: Odlingsföretaget Pronofa spolar ut småmusslor, en spillprodukt från en odling i Hakefjorden. Film: Johan Rolandsson